Experiment: Se pot face bani online?

Luna asta am facut un experiment pentru a raspunde la intrebarea: Se pot face bani din online? Raspunsul este da. Se pot face bani din online. Pentru a vedea: cum? citi bani? citeste mai departe…

Bani din Google Adsense
Pe 1 martie 2005 mi-am facut un blog pe site-ul blogspot.com, blog pe care mai scriu si acum din cind in cind dar destul de rar. Blogul este despre SAP, aplicatia pe care o implementez la diverse companii din domeniul utilitatilor inca din anul 2003. Pentru cine e curios sa vada acest blog, adresa se afla in sectiunea Blogroll a acestui site. Nu imi mai aduc aminte exact cind s-a intimplat, dar la un moment dat am inceput sa monetizez acest blog cu ajutorul google Adsense. Asta inseamna ca de cite ori paginile blogului erau accesate de un cititor, se afisau si reclame google. Daca cititorul blogului face click pe o reclama, google inregistra acest lucru si aduna in contul meu citiva centi, uneori aproape un dolar. Astfel ca la un moment dat am ajuns sa fac undeva in medie pe la 20 de dolari pe luna iar in unele luni chiar si 40 de dolari. Timpul a trecut si banii s-au adunat iar atunci cind am decis sa retrag banii, aveam in cont aproape 1200 de EUR. Nu-i rau sa-ti vina de “sus” acesti bani fara sa faci mare lucru. Cu acesti bani am cumparat brazi pe care i-am plantat in curtea casei.

Bani din eBook
O alta “afacere” online a fost scrierea unei carti electronice (ebook) despre SAP pe care o vind cu suma de 9.99 EUR tot prin intermediul unui site. Pina acum am vindut de vreo 150 de EUR.

Bani din affiliate marketing
Ultima afacere, despre care vreau sa intru in detaliu in acest post, este site-ul www.kindleromania.ro. Site-ul arata celor interesati cum se poate comanda un Kindle de pe amazon.com in Romania. Prin intermediul linkurilor de pe site, cel care face click este trimis pe site-ul amazon. Daca se hotaraste si cumpara un Kindle sau un orice alt produs de pe amazon.com, eu primesc un comision intre 4% si 6% din pretul produsului.

Luna acesta, am vindut 11 produse amazon, din care 5 Kindle-uri, totalizind aproximativ 55 de dolari. De asemenea, tot prin intermediul aceluiasi site, trimit clienti catre un site romanesc care vinde Kindle. Prin intermediul acestui site am facut comision de 165 de RON in luna ianuarie prin vinzarea a 5 produse (din care 2 Kindle-uri). Din acesti 165 de RON, 100 de RON reprezinta un comision pe care site-ul in garanteaza dupa primii 50 de clienti trimisi catre site-ul lor.

Practic, veniturile totale pe luna ianuarie au fost de aproximativ 330 RON.

Bineinteles, ca orice afacere, am avut si cheltuieli, respectiv:
domeniul www.kindleromania.ro + 1 an hosting pentru domeniu = 270 RON
cheltuieli de publicitate Google: 17 EUR = 73 RON
cheltuieli totale = 343
PIERDERE = -13 LEI.

Dupa prima luna, acesta micro afacere are pierderi, dar daca impartim cheltuielile de domeniu si hosting la 12 luni vom obtine un profit de 234 lei. Poate nu vi se pare foarte mult, dar daca as dezvolta 30 astfel de site-uri, fiecare cu un venit lunar de 200 de RON, suma lunar ar fi de 6000 de RON, mult peste orice salariu mediu din Romania.

Concluzia este ca se pot face bani frumosi din online, dar trebuie investit mult timp, cunostinte si rabdare si de ce nu noroc.

3 thoughts on “Experiment: Se pot face bani online?

  1. Se pot face bani pe net, dar nu oricine… Condițiile necesare sunt să ai idei, conținut și trafic.

    Tu ai avut idee bună cu kindleromania, nu poate face marketing afiliat orice blog banal. Iar faci bani daca ai conținut și ai ceva interesant de spus, cum faci tu cu ebook-ul.

    Ca să faci bani din adsense iți trebuie neapărat trafic serios, altfel ocupi degeaba spațiul și nici nu dă prea bine. Nu-i inteleg pe cei care au blog de două luni și 10 vizitatori pe zi, dar iși pun adsense…

  2. Este bine ca ti-ai dat interesul sa monetizezi munca “online” . Iar metodele enumerate de tine chiar functioneaza. Totul este sa ai content de calitate (care genereaza trafic si fidelizeaza cititorii) dar si un site/ blog bine facut (optimizabil).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>